TY - JOUR ID - 3364 TI - تعیین ارزش غذایی گیاه سلمه‏ تره عمل‏ آوری شده با آهک در زمان‌های مختلف به روش کیسه‌های نایلونی JO - مجله مرتعداری JA - JRM LA - fa SN - AU - حیدری, حمیده AU - باشتنی, مسلم AU - اصغری, محمدرضا AU - نعیمی پور یونسی, حسین AD - دانشگاه بیرجند Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 3 IS - 1 SP - 81 EP - 97 KW - ارزش غذایی KW - تجزیه پذیری KW - سلمه تره KW - عمل آوری KW - کیسه‌های نایلونی DO - 10.22069/jrm.2017.11272.1223 N2 - این آزمایش به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و خصوصیات تجزیه‏پذیری گیاه مرتعی سلمه‏تره با استفاده از روش کیسه‌های نایلونی انجام گرفت. نمونه برداری از این گیاه در سه مرحله‌ی رشد (رویشی، گلدهی و بذردهی) در مراتع گناباد در سال 1392صورت گرفت. نمونه‌های برداشت شده پس از خشک شدن در هوای آزاد آسیاب شدند. قسمتی از نمونه گیاه جمع آوری شده از مرحله‌ی گلدهی،باآهک 4 درصد به مدت 2، 4 و 8 روز عمل‏آوری شدوترکیب شیمیایی آن بررسی شد. جهت تعیین میزان تجزیه‏پذیری ماده خشک، پروتئین، فیبر نامحلول در شوینده‌ی خنثی گیاه از دو رأس گاو فیستوله شده استفاده گردیدومیزان تجزیه‏پذیری نمونه‌هادر زمان‌های صفر، 72،48،24،16،8،4،2 و 96 ساعت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در مقدار پروتئین گیاه سلمه تره درمراحل مختلف رشد مشاهده شد (05/0>p)، بدین صورت که در مرحله‌ رویشی حداکثر بود. سپس درمرحله‌ گلدهی و بذردهی به ترتیب بیشترین میزان پروتئین خام را داشته‌اند(05/0>p).حداکثر خاکستر نیز در مرحله‌ رویشی (97/23درصد) مشاهده شد. با پیشرفت مرحله رشدازمیزان پروتئین گیاه کاسته شده وبرمقدارفیبر نامحلول در شوینده‌ی خنثی آن افزوده شد.عمل‏آوری با آهک سبب شد مقدار پروتئین خام گیاه سلمه‏تره در مرحله‌ گلدهی افزایش یافت(05/0>p).میزان ناپدید شدن ماده خشک در انکوباسیون 96 ساعت برای گیاه سلمه‏تره عمل‏آوری شده به مدت 4،2،0و 8 روز به ترتیب 41/85، 02/87، 79/88 و 03/86 درصد بود و تفاوت ها در بخش سریع و کند تجزیه ماده خشک از نظر آماری معنی‏دار نبود. تجزیه‏پذیری مؤثر شکمبه‏ای پروتئین درمرحله‌ی بدون عمل‏آوری با هک بیشتر بود(05/0>p)وبا فزایش مدت عمل‏آوری کاهش یافت. UR - https://jrm.gau.ac.ir/article_3364.html L1 - https://jrm.gau.ac.ir/article_3364_7fd63bbd269b8f425f7821485c9ce27b.pdf ER -